Ama´r Saloon - IQ 75. Erling og åndssvageforsorgen | Højdevangskirken

gratis adgang
Ama´r Saloon - IQ 75.  Erling og åndssvageforsorgen

Torsdag den 23. februar kl. 19.00
Ph.d. i medicinhistorie og forfatter til en række bøger om psykiatri og udsatte gruppers historie Jesper Vaczy Kragh holder foredrag om bogen IQ 75.

Erling og åndssvageforsorgen Defekte, undermålere og minusindivider. Åndssvage har haft mange navne i tidens løb, fra de første diagnoser blev stillet i 1800-tallet til nutidens begreber om udviklingshæmning. Erling Frederiksen er en af de tidligere anbragte, der har oplevet ændringerne. Hans lange rejse gennem det danske institutionssystem begyndte kort efter fødslen i 1941 og varede i over 40 år. Erlings fortælling væver sig ind i en større, men glemt historie. Danmark var et foregangsland, når det drejede sig om indgreb over for de åndssvage. Kastration, sterilisation og det hvide snit blev udført i et omfang, som det er vanskeligt at finde sidestykke til i andre lande. Siden vandt nye ideer om menneskerettigheder, ligestilling og integration frem. De anbragte skulle ud fra de store institutioner og have en tilværelse så nær det normale som muligt. Det førte til et af danmarkshistoriens største sociale eksperimenter. I foredraget skildres Erling Frederiksen og andre tidligere anbragtes livsforløb sammen med den store historie om åndssvageforsorgens udvikling fra 1800-tallet til i dag.